Olika typer av plattvärmeväxlare

Om plattvärmeväxlare

Plattvärmeväxlare består av en serie metallplattor som placeras ovanpå varandra. Utrymmena mellan plattorna är förseglade med packningar, och varje platta har en rad små kanaler etsade i den. När vätska passerar genom kanalerna utbyts värme mellan vätskan och metallplattorna.

Detta gör plattvärmeväxlare till ett extremt effektivt sätt att överföra värme, och de används ofta i en mängd olika industriella tillämpningar.

En fördel med plattvärmeväxlare är att de lätt kan demonteras för rengöring eller underhåll. Dessutom gör de olika typer av material som de finns i att de kan användas i många olika miljöer.

Plattvärmeväxlare i en mängd olika utföranden, bland annat fiskbens-, chevron- och plattplattor.

Saker att tänka på när man ska installera en plattvärmeväxlare

Vilka saker ska man då tänka på när man konfigurerar en plattvärmeväxlare?

En aspekt är skillnaden mellan värmeöverföring och tryckfall. I ”täta” plattväxlardata är det till exempel bara några få graders skillnad mellan temperaturen på den varma och den kalla sidan. Detta kräver en större värmeöverföringsyta (fler plattor), och om skillnaden mellan temperaturen på den varma och den kalla sidan ökar behövs också längre plattor. De blir med andra ord större och dyrare.

Ett annat problemområde kan vara att tryckfallet över värmeväxlaren inte är tillräckligt stort. Detta resulterar i ett flöde som inte är tillräckligt högt för att täcka hela värmeöverföringsytan. något annat att tänka på är att tryckfallet inte bara gäller för värmeöverföringsytorna, utan både inlopp och utlopp är föremål för tryckfall. Som alltid beror dessa tryckfall på flödet, vilket kan beräknas med hjälp av inloppsdiametern och flödet.

Avlagringar är ett annat område som påverkar värmeväxlare i allmänhet och plattvärmeväxlare i synnerhet på grund av dess konstruktion. Det kan till exempel vara kalkavlagringar, som är vanliga om vätskan är vatten, eller vätskor med partiklar av varierande storlek och egenskaper.

Rengöring av en plattvärmeväxlare

Det finns några olika sätt att rengöra en plattvärmeväxlare. Du kan använda en kemiskt baserad metod, där du använder en rengöringsvätska som beror på vilken typ av beläggning plattvärmeväxlaren har. Du kan också välja en fysisk rengöringsmetod, som inte kräver att du tar isär plattvärmeväxlaren.

Om du bestämmer dig för att rengöra den genom att ta bort plattorna, kom ihåg att vara försiktig när du inspekterar packningarna. I vissa fall kan det vara nödvändigt att byta ut packningarna när du tar bort plattorna.